Waar moet je op letten bij het afsluiten van een autoverzekering?

autoverzekering afsluiten

Of het nu je eerste auto is of de zoveelste, je kunt niet zonder een autoverzekering. Maar waar moet je nu precies op letten bij het afsluiten van een autoverzekering? Het aantal aanbieders en mogelijkheden is namelijk de laatste jaren fors gegroeid en een autoverzekering afsluiten doe je niet elke dag. Om je op weg te helpen geven we je een aantal tips.

De premie

Laten we met het resultaat beginnen, de premie. Uiteindelijk resulteert een autoverzekering namelijk in een bedrag dat je per maand gaat betalen. Voorop staat dat niemand teveel wilt betalen. Je kunt de premie op twee manieren insteken. Je kunt ervoor kiezen om al je wensen op een rijtje te zetten en dan op zoek te gaan naar de goedkoopste premie die daarbij hoort. Maar je kunt ook een (realistische) premie bepalen die je per maand wilt betalen en dan zoveel mogelijk ‘waar voor je geld’ gaan zoeken.

WA, plus of allrisk

Waarschijnlijk is de eerste keuze die je gaat maken wat de basis van je autoverzekering is. WA betekent dat voornamelijk de kosten voor de schade bij de andere partij vergoed worden. Stel je voor je krijgt een ongeluk waarbij een hele dure auto betrokken is en het is jouw schuld. Een WA-verzekering zorgt er dan voor dat deze kosten door de verzekeraar betaalt worden en niet door jouzelf. Hetzelfde geldt voor het ontstaan van letsel bij de tegenpartij. Jouw eigen auto is echter niet verzekerd, dus kosten zijn hier voor eigen rekening. Vaak wordt deze verzekering gekozen voor auto’s die ouder zijn dan 10 jaar. Bij WA plus wordt ook de schade aan je eigen auto gedekt en daardoor is deze verzekering een stukje duurder. Bij Allrisk worden alle soorten schade gedekt, dus bijvoorbeeld ook vandalisme en hoef je je nergens zorgen over te maken. Hier hangt natuurlijk wel een prijskaartje aan.

Extra’s meeverzekeren

Naast bovengenoemde basisverzekering heb je ook verschillende andere opties die je kunt meeverzekeren. Eigenlijk werkt dit hetzelfde als bij een zorgverzekering en de aanvullende opties waar je uit kunt kiezen. Bij een autoverzekering kun je onder andere als extra dekking de inzittenden meeverzekeren. Ook heb je autoverzekeringen waarbij je kunt kiezen voor extra pechhulp. Lees bij alle extra opties goed de kleine lettertjes en bepaal zelf of je dit nodig hebt.

Schadevrije jaren

De truc voor iedereen die al langer autorijdt en wilt besparen op de kosten van de autoverzekering is het opbouwen van schadevrije jaren! Hoe meer jaren jij al rondrijdt zonder het maken van schade, hoe groter de korting is die je kunt krijgen! Soms loont het zich dan ook om een kleine, eenzijdige schade, niet door te geven aan je verzekering. In dat geval betaal je de kosten zelf, maar blijf je op de lange termijn wel profijt hebben van je korting.