Handige tips om te minderen op plastic!

handige tips minderen plastic

Sinds de documentaire A Plastic Ocean op Netflix zijn veel mensen geschrokken en meer bewust van het plasticgebruik. De aarde is zo enorm vervuild door plastic -en in grote hoeveelheden!-, dat is heel shocking! Er zijn heel veel manieren om te minderen op plastic en in deze blog worden tips besproken die je kan gaan gebruiken.

Beginnen met kleine stapjes!

Wel kunnen we thuis beginnen met kleine stapjes. Kleine stapjes die iedereen in principe kan uitvoeren, want als we nou met z’n allen iets minder plastic gebruiken.. Dan ben ik er van overtuigd dat dit heel veel invloed kan hebben! En dat wil echt niet zeggen dat je huis dan opeens helemaal plastic-vrij moet zijn. Maar kijk voor de grap eens in de koelkast of de badkamerkastjes en verbaas je er vervolgens eens over hoe veel er wordt verpakt in plastic! En ga daarna eens na hoeveel van die producten op een onnodige manier in plastic worden verpakt. Dat moet toch anders kunnen?

Waarom beginnen met kleine stapjes? Het gebruik van plastic is voor ons heel normaal, het is een gewoonte voor ons. En gewoontes zijn heel moeilijk om in een klap te veranderen. Bedenk maar eens hoe moeilijk het is om een dieet manden lang vol te houden (zonder te spijbelen!) of dat je je hebt voorgenomen om opeens elke week 4 keer te gaan sporten. Juist omdat die plotselinge veranderingen zo moeilijk zijn om -voor altijd- vol te houden, is het goed om in kleine stapjes te beginnen. Zo kun je er elke keer rustig aan wennen en steeds een stapje verder gaan.

Tips om te minderen op plastic

Ondanks dat er ontzettend veel verpakt zit in plastic, is het toch mogelijk om kleine aanpassingen te doen. Wij delen graag een aantal tips om in kleine stapjes te minderen op plastic. Stapjes die voor vrijwel iedereen mogelijk en goed haalbaar zijn.

Koop geen plastic tasjes meer!

gelukkig zijn er al heel veel winkels over gegaan op papieren tassen, maar er zijn ook nog heel veel plekken waar je plastic tasjes kunt kopen voor € 0,05 of € 0,10 -en er zijn zelfs nog winkels die ze wél gratis weggeven! Stap 1 om te minderen op plastic is om deze tasjes niet meer te kopen, liever ook geen papieren tassen.. Neem altijd zelf een tasje mee als je naar de winkel gaat, maar bijvoorbeeld ook als je eten afhaalt. Denk aan een nettasje of een tasje van bio-katoen. Even opvouwen en ze nemen bijna geen ruimte in beslag!

Koop groente en fruit wat niet in plastic is verpakt.

Heel veel groente en fruit zit verpakt in plastic en ik blijf me daar over verbazen. Na een klein beetje onderzoek kwam ik er achter dat dit vooral gebeurt bij groente en fruit wat uit Verweggistan komt. En dat terwijl er ook zo veel groente en fruit van Nederlandse bodem komt… Veel biologische varianten zijn vaak niet verpakt in plastic en in de prijs scheelt dit (gelukkig) niet zo veel. Probeer dus groente en fruit te kopen wat niet in plastic zit verpakt. Dit kan vaak gewoon in de supermarkt, in een Turkse winkel, op de markt of misschien zit er wel een leuke boer bij jou in de buurt!

Wanneer je groente en fruit koopt wat niet is voorverpakt in plastic, koop je ze natuurlijk ook niet in die handige plastic zakjes die in de supermarkt liggen. Neem je eigen netje voor groente en fruit mee!

Let op alternatieven tijdens het boodschappen doen

Behalve groente en fruit zit er in de winkel natuurlijk nog véél meer verpakt in plastic. Wanneer je in de supermarkt een beetje goed oplet, kun je ook heel wat alternatieven vinden. Rijst en pasta wat verpakt zit in karton of appelsap uit een glazen fles bijvoorbeeld (die glazen fles kun je nog opnieuw gebruiken ook!). Of wat dacht je van brood? Neem je eigen katoenen zak mee en neem daarin je brood mee. 🙂

Er bestaan ook verschillende bulkwinkels, dit zijn winkels waar je met je eigen potjes en flesjes producten kunt aftappen. Denk dan bijvoorbeeld aan olijfolie, pasta, rijst, noten en schoonmaakmiddelen.

Neem onderweg je eigen waterfles mee

Ik heb het regelmatig gehad hoor: dat ik onderweg was, dorst had en een flesje water kocht.. Maar gelukkig zijn er ook heel veel leuke hervulbare waterflessen te krijgen in allemaal verschillende materialen: gerecycled plastic, aluminium of rvs bijvoorbeeld. Zeker met een dagje uit is dit ideaal, je kunt het flesje op heel veel plekken weer vullen met nieuw water.

Voor een dagje uit is het ook heel slim om je eigen eten mee te nemen, zoals bijvoorbeeld fruit, brood, nootjes of (zelf gebakken) koekjes. Doe dit in leuke bakjes en je bespaart tijdens zo’n dagje niet alleen op plastic, maar het is ook een stuk voordeliger voor jouw portemonnee!

Sla rietjes af

Wanneer je met kinderen ergens wat gaat drinken, krijgen ze er vrijwel altijd een rietje bij. Vraag bij het bestellen van het drinken of het geserveerd kan worden zonder rietje. Uiteindelijk heb je die helemaal niet écht nodig.. En anders zijn er ook hele leuke metalen varianten te verkrijgen: even schoonmaken en daarna gewoon weer opnieuw gebruiken! Datzelfde kan natuurlijk ook voor bestek.

Vervang de plastic flessen in de badkamer.

Toen ik laatst onze badkamer ging opruimen (na het kijken van die documentaire), betrapte ik mezelf op de hoeveelheid plastic in onze badkamer. Shampoo, douchegel, scheerschuim, make-up, en noem het maar op.. Allemaal verpakt in plastic, dus hier is nog werk aan de winkel voor mij. Een shampoobar gaat ongeveer net zo lang mee als drie flessen shampoo, daarmee kun je dus heel wat minderen op plastic! Shampoobars zijn onder andere te koop bij Lush of Dille & Kamille, maar ze zijn nog in veel meer winkels en webshops te verkrijgen!

Het zeeppompje en de douchegel kan je vervangen voor een stuk zeep. Hiermee bespaar je wederom heel wat plastic, zoals het zeeppompje en heel veel verschillende douchegels die onder de douche staan.

Vervang je tandenborstel voor een bamboe tandenborstel

Als we dan toch bezig zijn in de badkamer, vervang dan meteen je tandenborstel! Een tandenborstel is niet alleen verpakt in plastic, maar ook helemaal gemaakt van plastic. Ik bestelde twee tandenborstels bij Swoods, de tandenborstels zijn gemaakt van bamboe en houtskool (en houtskool is ook nog eens een natuurlijke witmaker voor je tanden). De Starterset, waar ook een bamboe houder bij zit – is ideaal voor vakanties en weekendjes weg. Extra handig is dat ze bij Swoods een service hebben, waarbij je periodiek een nieuwe tandenborstel toegestuurd krijgt. Dan hoef jij niet meer na te denken dat je een nieuwe moet bestellen, handig! Uiteraard kun je ook je haarborstel of kam vervangen voor een bamboe variant.

Maak zelf de lekkerste dingen

Het is heel makkelijk om veel supermarkt-producten zelf te maken, denk bijvoorbeeld maar eens aan granola, verschillende sausjes of pannenkoekenmeel. Bak zelf een heerlijk bananenbrood, granola, de lekkerste koekjes of misschien zelfs wel je eigen wraps of brood. Scheelt uiteindelijk heel veel plastic, want heel veel van de ingrediënten kun je plastic vrij kopen.

Denk na over jouw schoonmaakmiddelen

Denk goed na over welke schoonmaakmiddelen je allemaal in huis hebt. Allesreiniger, badkamerreiniger, keukenreiniger, glasreiniger, afwasmiddel, rvs-reiniger, etc. etc. Heb je deze echt allemaal nodig? Want de badkamer en de keuken kun je toch ook gewoon schoonmaken met allesreiniger? Daarnaast kun je ook heel makkelijk zelf een aantal schoonmaakmiddelen maken (als je dat zou willen). En die afwasborstel vervang je natuurlijk gewoon voor een houten exemplaar! 🙂

Denk aan de kinderen

Tuurlijk denk je aan de kinderen! Dag en nacht, zelfs als je even niet zou willen. 😉 Maar ook kinderen zorgen voor een boel plastic in huis: snoepjes in verschillende verpakkingen, ál die luiers en ook nog heel veel speelgoed.. Koop het liefst koekjes en snoepjes die niet allemaal per stuk verpakt zijn, ga bijvoorbeeld met je fruitnetje snoep scheppen. Of misschien zijn wasbare luiers een optie voor jou? En wat denk je van houten speelgoed? Bepaal voor jezelf wat je hierin wel en niet oké vindt.

Verdiep je in de consequenties van plastic

Dit is niet een tip die je meteen kunt toepassen, maar verdiep je eens in de consequenties van plastic. Na het zien van de documentaire heeft dat mensen enorm gemotiveerd. Niet alleen omdat het slecht is voor de natuur, de oceaan en alle dieren die daar in leven, maar ook omdat het voor ons als mensen heel slecht is! Bekijk een aantal documentaires, lees verschillende artikelen op internet of koop (of leen!) een boek over plastic en alle gevolgen daarvan.