Bomen kappen en boomstronken verwijderen

boomstronken verwijderen

Bomen staan vaak al tientallen jaren op dezelfde plek. Toch kunnen ze op een gegeven moment omgezaagd moeten worden. Dit kan zijn omdat ze ziek zijn, omdat ze het uitzicht belemmeren of omdat ze bijvoorbeeld te dicht bij het pand staan en voor verontreiniging  zorgen zodat er geregeld gevelreiniging nodig is.

Boomstronken verwijderen

Het laten kappen van bomen kan dan in sommige gevallen de enige oplossing zijn Na het kappen van een boom of meerdere bomen, blijf je altijd zitten met de boomstronken, ook wel stobben of boomstompen genoemd. Wanneer je de boomstronk laat staan, is het mogelijk dat deze weer gaat uitlopen. Wanneer je dit liever niet heeft, zijn er verschillende mogelijkheden om dit tegen te gaan. De boomstronk kan er uitgekapt en getrokken worden. Er wordt ook wel eens gezegd dat een kruis in de stronk zagen kan helpen om uitgroei tegen te gaan. Maar wanneer de boomstronk toch aardig in de weg zit, omdat je bijvoorbeeld bestrating of een nieuwe tuin wilt aanleggen, kunt je de boomstronk het beste uitfrezen.

Uitfrezen

Het verwijderen van boomstronken kunt u het beste doen door deze te laten uitfrezen. Met een speciale stobbenfrees, kunnen ongewenste boomstronken eenvoudig verwijderd worden. Er zijn stobbenfrezen in verschillende maten, waarbij de grotere machines natuurlijk ingezet worden voor grotere bomen met diepere wortels. Een gemiddelde stobbenfrees kan gemakkelijk tot 50 cm onder de grond werken, waarbij een draaiende frees de boomstronk compleet verpulverd. Het fijne, is dat de frees zonder problemen in zand kan werken en de overgebleven pulp gebruikt kan worden als compost, en dus niet eens verwijderd hoeft te worden.